Kiszone ogórki z burakami

Kolejna kiszonka w moim wykonaniu. Chyba się trochę od nich uzależniłam 😉

Dzisiaj postawiłam na ogórki z burakiem i czosnkiem. Efekt smakowy wyśmienity, a co najważniejsze buraki nadały ogórkom cudowny różowy kolor, co dla kucharzącego estety ma duże znaczenie 😀 (jeśli damy więcej buraków zabarwienie będzie intensywniejsze). 🙂

  • 1,5 kg ogórków
  • 2 buraki
  • 1,5 l wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • 1 łyżeczka gorczycy

Do 3 litrowego słoja włożyć umyte ogórki, plastry buraków (obranych ze skórki, czosnek, nasiona kopru i gorczycę. Zalać solanką przygotowaną z przegotowanej wody i soli. W celu przyśpieszenia kiszenia można dodać 1/2 szklanki zalew z poprzedniego kiszenia (opcjonalnie). Całość obciążyć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 4 – 7 dni a następnie słój zakręcić i przechowywać w lodówce 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *