Kiszony kalafior romanesco

Kalafior romanesco (romanesco broccoli, romanesque cauliflower) pochodzi z Włoch. Uprawiany był w okolicach Rzymu stąd jego nazwa. U nas można go czasem spotkać na straganie.

Jego żółtozielone różyczki w kształcie przypominają małe wieże. Całkowicie pozbawiony goryczki z łagodną orzechową nutą jest smaczniejszy od zwykłego kalafiora 🙂

Romanesco stanowi świetną propozycję kulinarną dla tych, którym zależy nie tylko na smaku, lecz także oryginalnym dekoracyjnym wyglądzie. Kalafior zielony sprawdzi się idealnie do różnego rodzaju zapiekanek, sałatek lub jako oddzielne danie. U mnie dzisiaj wyląduje w słoju i zostanie ukiszony 😀

Proporcje solanki i dodatków jak w poprzednich postach o kiszonkach lub według uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *