Ciasto z czekoladowymi chipsami i m&m-sami

To ciasto na pewno zachwyci każdego. Ale tym razem to był mój wybór aby zachwycić Olenkę, która świętowała jakże poważne dziesiąte urodziny 😀

  • 300g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125g miękkiego masła
  • 80g cukru
  • 100g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
  • 150g ciemnych chipsów czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady)
  • 100g m&m
  • 100 g czekolady mlecznej (u mnie czekolada z siekanymi migdałami)
  • 50 ml śmietanki kremówki

Masło ubić lub utrzeć z cukrami na jednolitą masę. Następnie dalej ubijając dodawać po jednym jaju i ekstrakt waniliowy. Stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać chipsy czekoladowe i połowę m&m-sów. Całość dokładnie wymieszać.

Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć pozostałe m&m-sy.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 25 minut (do suchego patyczka). Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Po przestudzeniu ciasto pokryć roztopioną czekoladą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *