Czekoladowy tort dla Olenki

Drugi tort na dziesiąteczkę Olenki. Tym razem na koleżeńskie przyjęcie 🙂 Sugestia co do ozdoby była jednoznaczna. Na torcie miał się pojawić piesek. To nie było łatwe zadanie. Ostatecznie na torciku zagościły cztery głowy czworonogów 😉

Składniki biszkoptu:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki kakao

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Żółtka ubić z połową cukru pudru na gładką puszystą masę. W drugiej misce z resztą cukru pudru ubić białka.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać przez sito do oddzielnej miski, wymieszać.

Żółtka z białkami połączyć delikatnie za pomocą szpatułki. Następnie do jajecznej masy dodać 1/3 mieszaniny mąki z kakao i bardzo delikatnie połączyć szpatułką. Wsypać następną część (1/3) mącznej mieszanki i znów delikatnie połączyć. To samo zrobić z pozostałą mąką. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce do ostudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 2 poziome blaty.

Składniki nasączenia:

  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki zaparzonej mocnej herbaty z cytryną

Składniki na frużelinę:

  • 300 ml zmiksowanych świeżych truskawek,
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka żelatyny

Zmiksowane truskawki zagotować z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody. Dokładnie wymieszać. Do gorących truskawek dodać żelatynę wcześniej także rozpuszczoną w łyżce wody. Dokładnie wymieszać nie dopuszczając do zagotowania. Ostudzić.

Składniki na masę czekoladową:

  • 100 g czekolady (pół na pół gorzkiej i mlecznej)
  • 250 g sera mascarpone (w temperaturze pokojowej)
  • 350 ml zimnej śmietanki kremówki najlepiej 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Czekoladę połamać na kostki, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Ubitą śmietankę wmieszać delikatne z masą czekoladową. Wstawić do lodówki.

Składanie tortu:

Dwa biszkoptowe blaty skropić przygotowanym ponczem z herbaty i ekstraktu waniliowego. Pierwszy blat ułożyć na paterze i rozsmarować na nim połowę truskawkowej frużeliny. Na frużelinę nałożyć krem czekoladowy i równo rozsmarować. Następnie nałożyć drugi biszkoptowy blat a na nim kolejno warstwę frużeliny i czekoladowego kremu. Resztą czekoladowego kremu posmarować boki tortu. Na kilka godzin wstawić do lodówki.

Potem zabawa w dekorowanie. Teraz dopiero można wykazać się kreatywnością 😀

Ja zgodnie z życzeniem Olenki z ciastek, pierników, czekolady i ozdobnych cukierniczych koralików i m&m-sów zrobiłam cztery psie głowy 😉

Kwiatki na torcie powstały z małych pianek marshmallow. Pianki przecinałam ukośnie nożyczkami. Tak powstały płatki kwiatków. Środki kwiatków to m&m-sy. Na środku tortu ułożyłam pieski. Całą powierzchnię posypałam pokruszonym biszkoptem (miał imitować ziemię). Między kwiatkami można dostrzec żelowe robaczki. Takie same robaczki ozdabiają boki tortu 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *