Czekoladowe kruche babeczki

Czekoladowe kruche babeczki w sam raz na imieninową imprezę – pyszne z mocno czekoladowym kremem, aromatyczne, lekko kwaskowe za sprawą pigwowej konfitury. Do kremu zwykle dodaję rum lub inny alkohol. Tym razem obyło się bez procentów, jako że konsumentami tych pyszności były także dzieci 😉

Ciasto:
300g mąki pszennej
200g masła
100g cukru pudru
1 żółtko

Krem:
200g masła
5 dużych łyżek kakao
1 szklanka miałkiego cukru
2 jaja

4 łyżki likieru jajecznego, kawowego, rumu lub innego alkoholu

Dodatkowo:
konfitura z pigwy, rajskie jabłuszka w lukrze, orzechy, m&m lub inne dekoracje

Ciasto – wykonanie:
Z mąki, cukru pudru, masła i żółtka zagnieść kruche ciasto i przez godzinę schłodzić w lodówce. Schłodzonym ciastem wykleić foremki wcześniej wysmarowane masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 17 – 17 minut do zrumienienia ciasta.

Krem – wykonanie:
Jaja bardzo dokładnie utrzeć z cukrem. Masa maślana będzie gotowa w momencie kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny. Dodać kakao partiami po jednej łyżce cały czas ucierając. Masło rozpuścić i jeszcze gorąc dodawać do masy cienkim strumieniem cały czas ucierając. Następnie do masy dodać rumu lub likieru 🙂 Czekoladowa pyszna masa musi jeszcze w lodówce odczekać około godziny . W tym czasie zgęstnieje i będzie ją można najlepiej za pomocą szprycy napełnić upieczone babeczki.

Na każdą kruchą babeczkę nałożyć niedużą łyżeczkę konfitury z pigwy (może być inna konfitura np. z czarnej porzeczki). Wierzch ozdobić kremem czekoladowym, wyciskając rozetki za pomocą szprycy.
Gotowe babeczki ozdobić dowolnie. U mnie na babeczkach pojawiły się rajskie jabłuszka, m&m-sy, połówki włoskich orzechów.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *