Grudzień 21st, 2013

Wczoraj zdecydowałam, że na świątecznym stole w tym roku nie może zabraknąć pralinek orzechowych. Są pyszne, Przypominają w smaku ferrero rocher’y. A robi się je błyskawicznie.

200 gram wafelków z nadzieniem z orzechów laskowych (bez czekoladowej polewy) – ja kupuję takie z Lidla – haselnuss – pakowane po 10 sztuk)

100 gram orzechów laskowych

380 gram nutelli

3/4 szklanki rodzynek namoczonych w rumie

100 gram czekolady mlecznej

100 gram czekolady gorzkiej

Orzechy laskowe podpiec w piekarniku lub na patelni przez kilka minut i posiekać. Wafelki pokroić na nieduże kawałeczki. Rodzynki zalać rumem na co najmniej 30 minut. Wszystkie powyższe składniki wymieszać (łącznie z rumem).

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w czekoladzie  roztopionej w kąpieli wodnej. Układać na pergaminie aż zastygną. Moje pralinki obtaczane są w czekoladzie mlecznej i gorzkiej.

DSCN6061a

DSCN6071a

DSCN6062a