Mus gruszkowo-cukiniowy z cytryną

Ten piękny okaz cukinii prezentowany poniżej oraz dorodne gruszki przywiozłam z wakacji spędzonych na Podlasiu, których ciepłe i serdeczne wspomnienia towarzyszą mi do dzisiaj. Zazwyczaj tak bywa, że wszystko co piękne mija szybko. Tak było i z tegorocznym urlopem, w czasie którego nawet wspaniała pogoda nie szczędziła nam swoich uroków.
Pokaźna ilość gruszek i dorodna cukinia stały się inspiracją do kulinarnego eksperymentu, z którego powstał mus gruszkowo-cukiniowy z nutą cytrynową. Degustowany był już przez kilku posiadaczy wrażliwego podniebienia i egzamin zdał na przysłowiową piątkę. Polecam!
 
Składniki:
  • 2 kg obranych i pozbawionych pestek gruszek
  • 1 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii
  • sok i skórka otarta z 4 cytryn
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (może być więcej lub mniej – wg upodobań)
  • woda

Obrane i pozbawione pestek gruszki pokroić w kostkę , dolać szklankę wody i gotować do miękkości. Gdy ostygną zblendować. W drugim garnku analogicznie postąpić z cukinią.

Połączyć obydwa musy. Dodać cukier, skórką otarta z 4 cytryn i wyciśnięty z nich sok.

Gotować dwukrotnie. Każde gotowanie około 1/2 godziny. Pilnować mieszając często,  aby mus nie przywarł do dna.

Dżem będzie gotowy, gdy kropla musu spuszczona na talerzyk nie będzie się rozpływała.

Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików.  Odwróć do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *