Na Wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi. Tym razem matiasy marynowane w soku z buraków.
-
- 4 filety śledziowe a’la matjas w oleju
- ok. 300 ml soku z buraków
- 1 cebula szalotka
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka przyprawy do rosołu (Zielony Zakątek)
- grubo zmielony czarny pieprz
- ok. 70 ml oleju oleju lnianego
- sok z cytryny – 2 łyżki
- 1 łyżeczka IKEA SAS SENAP & DILL ( Sauce )
- 1 łyżeczka miodu
Śledzie wyjąć z oleju przepłukać, osączyć. Zalać świeżym sokiem z buraków, dodać przyprawę do rosołu. Wstawić na ok. 24 godziny do lodówki.
Następnie odcedzić z barszczu (nie będzie już potrzebny), pokroić w kawałki, włożyć do miski, dodać obraną, pokrojoną w kosteczkę i sparzoną wrzątkiem cebulę, namoczoną w gorącej wodzie (ok. 15 minut) żurawinę i miód. W kubeczku przygotować sos: musztardę z sokiem z cytryny wymieszać i małym strumieniem dodawać olej cały czas mieszając. Gotowy sos dodać do śledzi. Doprawić pieprzem. Wymieszać.