Ciastka z nutellą

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ten ekspresowy przepis na pyszne kruche ciasteczka z dodatkiem nutelli publikowałam już na blogu. Tym razem jeszcze nieco go zmodyfikowałam. I ta zmiana wyszła ciasteczkom na dobre.
Dodatek nutelli powoduje, że zapach ciasteczek jest niepowtarzalny. Chrupiąca tekstura pochodzi tu nie tylko z samej kruchości ciasta, ale także z wafla, który stanowi spód ciasteczka oraz dodatek nerkowca, który podpieczony dodaje wraz z rodzynkami wyjątkowego smaczku. Można przechować te nutellowe słodkości w szczelnie zamkniętym pojemniku do dwóch tygodni. U nas niestety część ciasteczek znika już pierwszego dnia, zanim zostaną udekorowane czekoladową “koronką”.
Dekoracja czekoladowa, waflowe spody i rodzynki – to zmiana jakiej dokonałam wzorując się na moim poprzednim przepisie.
Serdecznie polecam. Na pewno nikt nie poczuje się zawiedziony.
 
Składniki:
200 g Nutelli
130 g masła (w temperaturze pokojowej)
1 i 3/4 szklanki mąki
1 jajo
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
orzechy nerkowca
rodzynki
czekolada (do dekoracji)
spody waflowe wycinane foremką
 
 
Wszystkie składniki (oprócz orzechów, rodzynek i czekolady) miksować do momentu połączenia składników. Tak przygotowane ciasto łyżeczką nakładamy na krążki waflowe i zwilżoną dłonią formułujemy kształt ciastka. Układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko kładziemy orzech nerkowca lekko go dociskając oraz kilka rodzynek (4-5). Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy od 8 do 10 minut. Po wystygnięciu dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą (pół na pół gorzka i mleczna).
 
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *