Schab po warszawsku

Schab po warszawsku

schab-po-warszawsku.435538

Przygotowany wg tego przepisu schab smakuje wyśmienicie.

Składniki:

kawałek schabu wieprzowego  b/k około kg 1,20 – kg 1,50

majeranek, czosnek

4 jajka

2,5 łyżki majonezu

1,5 łyżki chrzanu

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki

1 czubata łyżka posiekanej rzeżuchy (opcjonalnie)

do smaku: sól, pieprz czarny świeżo mielony

3/4 litra wywaru cielęcego lub warzywnego

3 – 4 łyżeczek żelatyny

do przybrania (zielenina i świeże warzywa, owoce…)

Schab natrzeć czosnkiem, majerankiem i solą. Skropić olejem i odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia obsmażyć na patelni z każdej strony. Włożyć do rękawa do pieczenia, podlać niewielką ilością wody. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 1,50godz. Po upieczeniu odstawić do  wystygnięcia. Następnie wstawić do lodówki, ponieważ schab najlepiej kroi się mocno schłodzony.

Po dokładnym schłodzeniu upieczony schab kroję na plastry. Najpierw kroję plaster o grubości 0,5 cm. Należy uważać aby nie przekroić mięsa do końca (zostawić 2 cm). Następne cięcie wykonuję 0,5 cm dalej i tym razem przekrawam mięso do końca. W ten sposób powstaje centymetrowy plaster schabu z kieszonką wewnątrz.
Tak samo postępuję z kolejnymi plastrami mięsa, aż do końca.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Do jaj dodać majonez, chrzan i zieleninę. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

W każdy plaster (powstałą kieszeń) nałożyć po dużej porcji pasty jajecznej lekko go rozchylając. Nafaszerowane plastry ułożyć na półmisku. Udekorować. Zalać przygotowaną wcześniej tężejącą galaretą. Schłodzić w lodówce.

20171224_134729
20171224_134614

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *