Schab po warszawsku
Przygotowany wg tego przepisu schab smakuje wyśmienicie.
Składniki:
kawałek schabu wieprzowego b/k około kg 1,20 – kg 1,50
majeranek, czosnek
4 jajka
2,5 łyżki majonezu
1,5 łyżki chrzanu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
1 czubata łyżka posiekanej rzeżuchy (opcjonalnie)
do smaku: sól, pieprz czarny świeżo mielony
3/4 litra wywaru cielęcego lub warzywnego
3 – 4 łyżeczek żelatyny
do przybrania (zielenina i świeże warzywa, owoce…)
Schab natrzeć czosnkiem, majerankiem i solą. Skropić olejem i odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia obsmażyć na patelni z każdej strony. Włożyć do rękawa do pieczenia, podlać niewielką ilością wody. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 1,50godz. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Następnie wstawić do lodówki, ponieważ schab najlepiej kroi się mocno schłodzony.
Po dokładnym schłodzeniu upieczony schab kroję na plastry. Najpierw kroję plaster o grubości 0,5 cm. Należy uważać aby nie przekroić mięsa do końca (zostawić 2 cm). Następne cięcie wykonuję 0,5 cm dalej i tym razem przekrawam mięso do końca. W ten sposób powstaje centymetrowy plaster schabu z kieszonką wewnątrz.
Tak samo postępuję z kolejnymi plastrami mięsa, aż do końca.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Do jaj dodać majonez, chrzan i zieleninę. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
W każdy plaster (powstałą kieszeń) nałożyć po dużej porcji pasty jajecznej lekko go rozchylając. Nafaszerowane plastry ułożyć na półmisku. Udekorować. Zalać przygotowaną wcześniej tężejącą galaretą. Schłodzić w lodówce.