Dla ciasta brownie wiele osób traci głowę i kontrolę. To gęste, lekko ciągnące się i baaaaaardzo czekoladowe ciasto potrafi niestety do reszty zapanować nad naszymi smakowymi zmysłami.
Takoż działają na nas ciasteczka brownie. Pięknie wyglądają z lekko popękaną skórką, zachwycają czekoladowym zapachem, z wierzchu chrupiące, w środku wilgotne i lekko ciągnące się po ugryzieniu – pycha! Są one idealne na wszelkiego rodzaju imprezy zarówno dla dzieci jak i dorosłych.
Kaloryczne co prawda i nie tanie, ale zaręczam, że warto skusić się na ten wyjątkowy smakołyk.
Składniki na ciastka
- 200 g gorzkiej czekolady + 150 g chocolate chips
- 40 g masła
- 2 jajka
- 140 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 35 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
W garnku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać 200 g posiekanej gorzkiej czekolady, wymieszać. Postawić z powrotem na lekki ogień i roztopić do końca, mieszając. Zdjąć z palnika, odstawić.
Jajka, cukier i wanilię ubić mikserem do momentu otrzymania jasnej i puszystej masy jajecznej. Dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem, ubić. Dodać przestudzoną nieco masę czekoladową, ubić do połączenia składników. Dodać chocolate chips, wymieszać. Tak przygotowaną masę odstawić na 10 – 15 minut by zgęstniała.
Po tym czasie 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać po 1 łyżce (15 ml) masy brownie, zachowując spore odstępy. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 8 minut z termoobiegiem aż ciasteczka wyrosną i popękają. Wyjąć z piekarnika i zdejmować z blachy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Składniki na krem z nutellą:
- 280 g nutelli w temperaturze pokojowej
- 80 g masła w temperaturze pokojowej
- 60 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
Nutellę i masło ubić do puszystości. Dodać kremówkę i jeszcze przez moment ubijać.
Wystudzone ciastka przekładać obfitą ilością kremu.
Ciastka nie przełożone kremem są również pyszne (jak niżej), ale zaręczam, że z kremem podwajają swoją jakość.
Poniżej – przełożone kremem z nutellą