Nalewka z kwiatów czarnego bzu

 

Kwiaty czarnego bzu są bardzo aromatyczne. To właśnie ten aromat nada wyjątkowego charakteru nalewce. Cytryny i miód dodatkowo wzbogacą jej smak. W ten sposób powstanie jasnozłota nalewka, która będzie eliksirem na jesienne i zimowe dni.

30 baldachów czarnego bzu

1/2 litra spirytusu

1/2 litra czystej wódki 40%

4 cytryny

500 g miodu (można więcej)

1/2 l wody

Kwiaty czarnego bzu najlepiej zerwać rano w suchy dzień.

Usunąć jak najwięcej części zielonych (gałązek). Najlepiej robić to nożyczkami.

Kwiaty bzu włożyć do dużego słoja przekładając plastrami cytryn (wcześniej dokładnie umytych i wyparzonych).

Całość zalać spirytusem i wódką. Słój dokładnie zamknąć i pozostawić na 10 dni. Następnie zlać przez gęste sito.

W garnku rozpuścić miód i lekko przestudzić. 1/2  litra wody zagotować. Ostudzić a następnie połączyć z miodem i wlać do nalewki.

Nalewkę przefiltrować (ja używam do tego celu filtru do kawy) i rozlać do butelek.  Odstawić na 5-6 miesięcy a potem delektować się jej smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *