Na urodziny Tadzia przygotowałam muffiny wytrawne ze szpinakiem, do których Natka zrobiła pyszny czerwony barszczyk na zakwasie. Babeczki bardzo wyraziste w smaku a w duecie z czystym barszczem wyśmienite.
Szpinakowe muffin
Wersje tych muffin mogą być różne. Dodatkiem oprócz szpinaku mogą być np. suszone pomidory czy oliwki. A dla mięsożerców dodać można pokrojoną szynkę, boczek czy kabanosy.
Składniki na ok. 15 muffinek:
– 250 g szpinaku typu baby
– 2 – 3 ząbki czosnku
– 100 g fety (najlepiej greckiej)
– 250 ml mleka
– 100 g + 1 łyżka masła
– 2 jajka
– 2 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
– sól i pieprz
Szpinak podsmażamy na łyżce masła do momentu odparowania wody. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Przestudzony kroimy na mniejsze kawałki.
Do stopionego i lekko przestudzonego masła dodajemy mleko, jaja, szpinak oraz startą na dużych oczkach fetę.
W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem i dodajemy do niej mokre składniki. Mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.
Doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy j
e do 3/4 wysokości. Pieczemy w 200 stopniach przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).
Kruche ciasteczka z twarożkiem i łososiem.
Składniki na kruche ciasteczka:
– 300 g mąki
– 200 g masła
– 2 jajka
– 1/2 łyżeczki soli
nadzienie do ciasteczek:
– 200 g wędzonego łososia
– 400 g śmietankowego serka typu philadelphia
– 3 ząbki czosnku przeciśnietego przez praskę
– pęczek koperku
– świeżo mielony pieprz i sól do smaku
– ulubione zioła
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Z mąki, masła, jajek i soli zagniatamy ciasto (dodając w miarę potrzeby 1-2 łyżek zimnej wody) a następnie wałkujemy na grubość około 5 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy około 12-13 minut w temperaturze 190 stopni.
Drobno posiekany koperek łączymy z serkiem, czosnkiem i ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przy pomocy szprycy nakładamy na ciasteczka doprawiony twarożek.
Z wędzonego łososia formułujemy małe różyczki i układamy na twarożku.
Jajcarski zegar na sałatce ozdobiony ludzikami z jaj przepiórczych zrobiłam ku radości maluszków.
Takoż sałatkę jarzynową w kształcie ryby.