Urodzinowe smakołyki dla Tadzia

 

Na urodziny Tadzia przygotowałam muffiny wytrawne ze szpinakiem, do których Natka zrobiła pyszny czerwony barszczyk na zakwasie. Babeczki bardzo wyraziste w smaku a w duecie z czystym barszczem wyśmienite.

 

Szpinakowe muffin

 

Wersje tych muffin mogą być różne.  Dodatkiem oprócz szpinaku mogą być np. suszone pomidory czy oliwki. A dla mięsożerców dodać można pokrojoną szynkę, boczek czy kabanosy.

 

Składniki na ok. 15 muffinek:

 

250 g szpinaku typu baby

–  2 – 3 ząbki czosnku

– 100 g fety (najlepiej greckiej)

– 250 ml mleka

– 100 g + 1 łyżka masła

– 2 jajka

– 2 szklanki mąki

– 2  łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

– sól i pieprz

 

DSCN6569

DSCN6567

 

Szpinak podsmażamy na łyżce masła do momentu odparowania wody. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Przestudzony kroimy na mniejsze kawałki.

Do stopionego i lekko przestudzonego masła dodajemy mleko, jaja, szpinak oraz startą na dużych oczkach fetę.

W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem i dodajemy do niej mokre składniki. Mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.

Doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy j

e do 3/4 wysokości. Pieczemy w 200 stopniach przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).

 

DSCN6574

DSCN6575

 

Kruche ciasteczka z twarożkiem i łososiem.

 

Składniki na kruche ciasteczka:

 

– 300 g mąki

– 200 g masła

– 2 jajka

– 1/2 łyżeczki soli

 

nadzienie do ciasteczek:

 

– 200 g wędzonego łososia

– 400 g śmietankowego serka typu philadelphia

3 ząbki czosnku przeciśnietego przez praskę

–  pęczek koperku

– świeżo mielony pieprz i sól do smaku

ulubione zioła

 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Z mąki, masła, jajek  i soli zagniatamy ciasto (dodając w miarę potrzeby 1-2 łyżek zimnej wody) a następnie wałkujemy na grubość około 5 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy około 12-13 minut w temperaturze 190 stopni.

Drobno posiekany koperek łączymy z serkiem, czosnkiem i ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przy pomocy szprycy nakładamy na ciasteczka doprawiony twarożek.

Z wędzonego łososia formułujemy małe różyczki i układamy na twarożku.

 

DSCN6632

DSCN6639

 

Jajcarski zegar na sałatce ozdobiony ludzikami z jaj przepiórczych zrobiłam ku radości maluszków.

 

DSCN6646

DSCN6651

 

Takoż sałatkę jarzynową w kształcie ryby.

 

DSCN6644

DSCN6643

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *