Ramka po metamorfozie

Była taka zwyczajna, po prostu zielona i tyle. Najpierw zeszlifowałam papierem ściernym część farby tak aby ukazało się gdzie nie gdzie surowe drewno. Kolejny etap to dobór haseł, myśli, słów. Potem techniką decoupage naklejanie a na koniec bezbarwny lakier (pięć warstw). Jest inna, jedyna w swoim rodzaju, właśnie o to mi chodziło. Jestem ukontentowana, choć zdaję sobie sprawę, że taki dizajn nie jest dla wszystkich 😉

Duże serca dla najwspanialszych wnuków

Od Babuni z okazji Dnia Babci dla kochanych wnuków maksi serducha korzenno-pomarańczowe 🙂

Serducho dla Tobiasza
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • skórka otarta z pomarańczy

Do miski przesiałam mąkę. Dodałam wszystkie przyprawy, jajko, masło, miód i cukier puder. Masło posiekałam nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagniotłam ciasto, zawinęłam w folię spożywczą i wstawiłam do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto podzieliłam na cztery równe części. Każdą rozwałkowałam na 0,5 cm (podsypując mąką), przyłożyłam szablon serca, który wcześniej wycięłam z papieru i ostrym nożem go wycięłam. Z pozostałych resztek ciasta foremką wycięłam małe serduszka. Serca ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut.

Po upieczeniu każde serduszko i duże i małe polukrowałam (lukrem z soku z cytryny i cukru pudru). Potem to już była najbardziej przeze mnie lubiana kreatywna zabawa, czyli dekorowanie. Do tego użyłam roztopionej czekolady i przeróżnych cukrowych ozdób 😉

Serce dla Olenki – mojej księżniczki
Serce dla Tadzinka
Serduszko dla Kajetana

Focaccia z choinką

Focaccia z choinką na Boże Narodzenie. Czemu nie 😉 Ja wykorzystałam do dekoracji papryki, oliwki i pomidorki. Można, ani chybi, taką choinkę wyczarować np. z gałązek rozmarynu lub natki pietruszki – jak kto woli. Wystarczy tylko trochę fantazji i wyobraźni.

Składniki na dużą blachę z piekarnika.

  • 450 g maki pszennej
  • 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 2 jaja
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • zielona i żółta papryka, oliwki, pomidorki koktajlowe (do dekoracji). Można do dekoracji użyć innych składników, wg uznania

W rondelku roztapiamy masło, następnie lekko studzimy.

Mąkę łączymy z solą i suszonymi drożdżami. Dodajemy przestudzone masło, wodę i jaja. Wszystko mieszamy i dokładnie wyrabiamy w celu napowietrzenia ciasta.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym oliwą. Ręką zwilżoną oliwą równomiernie rozkładamy ciasto na całą powierzchnię blachy. Palcami robimy w cieście zagłębienia i całość skrapiamy oliwą.

Dekorujemy.

Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 10 – 15 minut.

Ciasto daktylowe

Łatwy i niebanalny przepis na świetne ciasto daktylowe, które charakteryzuje się rzadko spotykanym bogatym smakiem, jest przy tym wilgotne, co stanowi jego dodatkowy atut. Posypka kokosowa jest dopełnieniem całości i przysłowiową wisienką na torcie 😉 Rewelacja ! W sam raz na Boże Narodzenie i nie tylko zresztą 😀

Składniki (na formę o średnicy 24-26 cm):
Ciasto:

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek, pokrojonych w paski
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka sody
  • 125 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 starte, średnie jabłka
  • 185 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50-100 ml brandy (opcjonalnie)

Posypka:

  • 75 g masła
  • 75 g brązowego cukru
  • 80 ml mleka
  • 60 g wiórków kokosowych

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić.
Posiekane daktyle wsypać do rondelka, zalać 250 ml wody i zagotować. Dodać sodę (uwaga – pieni się), wymieszać wszystko i odstawić do wystygnięcia. W misce zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, całkowicie wystudzoną zawartość rondelka z daktylami (razem z płynem) oraz starte jabłka. Jeśli zdecydujemy się na dodanie brandy, to właśnie w tym momencie. Teraz do mieszanki daktylowej przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 ºC.
W trakcie pieczenia przygotować posypkę kokosową. Wszystkie jej składniki umieścić w garnku i zagotować na dużym ogniu, cały czas mieszając.
Po 40 minutach podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie posypkę i piec dodatkowe 20 minut do zarumienienia. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Pralinki orzechowe (wersja dla dorosłych)

  • 250 g wafelków orzechowych pokrojonych w małe kawałki
  • 100 g orzechów włoskich posiekanych
  • 100 g żurawiny przekrojonej na 2-3 części
  • 200 g nutelli
  • 250 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (do obtoczenia), roztopionej w kąpieli wodnej
  • 100 ml likieru pomarańczowego (brandy lub innego trunku)

Orzechy uprażyć na patelni. Posiekaną żurawinę zalać likierem na godzinę. Do miski wsypać posiekane wafelki i orzechy, dodać nutellę, żurawinę z likierem. Wymieszać.

Z masy formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (masa będzie klejąca, ale wystarczy lekko zwilżyć dłonie). Włożyć na 2 godziny do zamrażarki. Kulki wyjąć i pokryć roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Można udekorować, ale niekoniecznie. Pozostawić do zastygnięcia.