Smażona sałata rzymska z czosnkiem i serem

Propozycja dla wegetarian. Może kogoś zainspiruje? Tak przygotowana rzymska sałata jest pyszna, w trakcie smażenia traci nieco swoją naturalną goryczkę, ale za to zyskuje na smaku dzięki przyprawom. Danie w sam raz na lunch. Do tego sałatka z pomidorków. Pycha 🙂

SKŁADNIKI

  • 2 główki sałaty rzymskiej mini
  • 1 łyżeczka masła i 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • ser grana padano lub parmezan
  • sól, pieprz

Umyte sałaty przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać masło z olejem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posolić i popieprzyć. Na patelnię położyć połówki sałaty wewnętrzną stroną. Smażyć przez około 2 – 3 minuty, aż nieco zmiękną. Następnie przełożyć sałatę na drugą stronę i po 2 minutach zdjąć z ognia. Od razu posypać startym grana padano lub parmezanem. Do tego koniecznie sałatka na przykład z pomidorków koktajlowych. Smacznego 🙂

Rogaliki dla Tadzia

Rogaliki z serka homogenizowanego upiekłam na przyjęcie urodzinowe Tadzia.

Rogaliki są przepyszne. Znikają z półmiska w try miga, zwłaszcza jak konsumentami są dzieciaki 🙂 Po wypieczeniu lekko się listkują, są delikatne i kruche.

  • 400 g mąki
  • 250 g masła schłodzonego
  • 250 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • słoiczek powideł lub ulubionej marmolady

Z podanych składników należy zagnieść ciasto, które przez pół godziny schłodzić w lodówce.

Schłodzone ciasto podzielić na 6 części, każdą z nich rozwałkować na kształt koła (podsypać blat mąką, aby ciasto się nie kleiło.) Koło podzielić na 8 trójkątów. Na podstawie trójkąta nałożyć nadzienie i zawinąć ciasno rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez 20 minut z funkcją góra – dół (do lekkiego zrumienienia). Po upieczeniu i wystudzeniu rogaliki polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Walentynkowe muffiny

Walentynkowe muffinki upiekłam dla tych, których KOCHAM 🙂

Czekoladowa słodycz przełamana kwaskowatą czarną porzeczką z chrupiącym karmelem i dekoracyjnym cukrem. Mniam, pychota – polecam 😉

  • 200 g mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 jaja
  • 1 szklanka owoców czarnej porzeczki (u mnie mrożone)
  • czekolada (u mnie Milka Peanut Crispy Caramel)
  • gruby cukier dekoracyjny (opcjonalnie)

dodatkowo :

  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki
  • sercowe żelki do dekoracji

Wszystkie składniki (suche i mokre) wrzuciłam do jednej miski i wymieszałam do połączenia składników. Dodałam owoce i ponownie wymieszałam. Formę muffinkową wyłożyłam papilotkami. Do każdej wkładałam łyżkę ciasta, następnie kostkę czekolady i ponownie łyżkę ciasta (do wysokości 3/4 papilotki). Wierzch każdej babeczki oprószyłam grubym cukrem dekoracyjnym (opcjonalnie).

Tak przygotowane muffinki piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 – 25 minut.

Czekoladę ze śmietanką rozpuściłam w kąpieli wodnej, ozdobiłam nią przestudzone muffinki. Każdą babeczkę ukrasiłam dodatkowo z racji Walentynek czerwonym żelowym serduszkiem.

Pieczona feta z warzywami

Wiedziałam, że do przepisu “Feta – rakieta” wrócę i na pewno nie po raz ostatni. Tym razem feta została upieczona w towarzystwie batatów, gruszki, pomidorków koktajlowych i rzodkiewek. Całość przyprawiona suszonym czosnkiem, oregano, oliwą, syropem klonowym. Bardzo smaczna, prosta i szybka przekąska.

  • jeden spory batat
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • dojrzała gruszka ale nie miękka
  • 3 kiście pomidorków koktajlowych
  • kilka rzodkiewek (opcjonalnie)
  • opakowanie fety greckiej
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • oregano, sól, pieprz
  • oliwa
  • dobry chleb do maczania
  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Naczynie żaroodporne równomiernie posmarować cienką warstwą oliwy, po czym wyłożyć fetę.
  2. Batata obrać i pokroić. Rzodkiewki przekroić na pół. Pomidorki na gałązkach umyć. Gruszkę przekroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne.
  3. Wszystkie warzywa ułożyć wokół fety. Wierzch oprószyć suszonym czosnkiem, suszonym oregano, solą i pieprzem, skropić cytryną, syropem klonowym i oliwą. (solimy oszczędnie, omijając fetę, która jest wystarczająco słona).
  4. Włożyć do gorącego piekarnika i piec około 15 – 20 minut. Podawać na ciepło z bagietką lub dobrym pieczywem.

Różne odsłony Sylwestra 2023

Co robić w sylwestra? Dokąd pójść? Gdzie i z kim? Jaką opcję wybrać, żeby ten dzień i ta noc były radosne, ciekawe i niezapomniane. Bal sylwestrowy, impreza sylwestrowa, wyjazd, a może wieczór w domowych pieleszach?

Tak dzień i noc sylwestrową spędzali moi najbliżsi, przyjaciele, znajomi…

Ela z Andrzejem i Magdą

Tak witali Nowy Rok Iwonka i Leszek

W domowych pieleszach z Rysiem i Anitką

A może tak sylwestrowa podróż do Wilna? Czemu nie, zwłaszcza że to wyprawa sentymentalna po 15 latach. Tym razem cała Czwóreczka 🙂

Morza szum wietrzy głowę, uspakaja, koi. W takich nadmorskich klimatach witali Nowy Rok Hania i Grzesiu.

U Natki sylwester w domu, rodzinnie.

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Grażynko!

A tak sylwestra fetowali moi przyjaciele i znajomi z Wyk auf Fohr 😀

Młode pokolenie w sylwestrową noc 🙂

Wigilia 2023

Wigilia to jedyny dzień w roku – magiczny, nostalgiczny, wyjątkowy, rodzinny. Nasza taka właśnie była nastrojowa, ciepła, serdeczna, spędzona przy stole z najbliższymi 🙂 Zabrakło Natki z Rodziną, ale Kochani byliście z nami w myślach i w sercach.

Po wieczerzy kolędowanie. W roli głównej najmłodszy z rodu – Tobiaszek.

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami o lekkiej konsystencji i wilgotnym smaku. Mocno czekoladowe z lekko kwaśnymi wiśniami w środku i polewą czekoladową na wierzchu.

Przepis nie wymaga zachodu. Wystarczy kilka chwil. Nie wymaga też użycia miksera. Wystarczy za pomocą łyżki połączyć suche składniki z mokrymi.

Do środka dodałam drelowane wiśnie ze słoika, które wcześniej dokładnie odsączyłam. To bardzo ważne, ponieważ zbyt duża ilość soku mogłaby spowodować zakalec.

  • 1,5 szklanka maki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • dobre 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 – 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukry, sól, jaja, olej oraz mleko i wszystko razem mieszamy, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy wiśnie. Formę smarujemy masłem. Ciasto wykładamy na formę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut do “suchego patyczka”. Przestudzone wyjmujemy z formy.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy wierzch ciasta.

Z Jolą i Klausem jak co roku…

Za tydzień minie miesiąc od naszych grudniowych spotkań, które przyniosły jak zawsze dużo radości. Minęły jednak stanowczo za szybko. Pozostał niedosyt i smutek… Za krótko… Czasu niestety nie da się zatrzymać ani cofnąć. Będziemy oczekiwać Waszego przyjazdu do Gdańska na wiosnę. Dni będą dłuższe, cieplejsze. Damy czadu 🙂

Spotkanie w galerii z Ntalką to stuprocentowa niespodzianka 😀 Świat jest mały …