Ciastka z masłem orzechowym

Pomysł na ciastka wielkanocne. Ucieszą szczególnie wielbicieli masła orzechowego oraz najmłodszych członków rodziny. Proste w przygotowaniu, polecam 🙂

  • 100 g masła orzechowego
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 220 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kolorowe m&m’sy i inne cukrowe ozdoby

Ze składników zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę. 

Ciasto wałkujemy na grubość 4 mm. Przy pomocy foremek wycinamy zajączki, kurczaki, motyle, baranki…. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ozdabiamy dowolnie kolorowymi m&m’sami i innymi cukrowymi ozdobami.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 10-12 minut.

Ja po przestudzeniu pomalowałam ciastka roztopioną białą czekoladą, ale nie jest to konieczne 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *