Owoce róży w butelce

Nalewkę z owoców dzikiej róży robię pierwszy raz. Podobno jest dobra, ma wytrawny głęboki smak. Ponieważ rośnie na mojej działce postanowiłam spróbować.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1/2 l owoców dzikiej róży

0,5 l czystej wódki

100 ml spirytusu

1 szklanka cukru

1/2 szklanki wody

Owoce róży należy nakłuć w kilku miejscach, wsypać do słoja, zalać alkoholem i odstawić na dwa tygodnie.

Po tym czasie przygotować syrop z wody i cukru, przestudzić i dolać do słoja z różą. Zamieszać i odstawić na kolejne dwa tygodnie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potem już tylko przecedzić, przefiltrować i rozlać do butelek.

Gwoli ścisłości: w słoju z różą znajdują się dwa pokrojone owoce pigwowca, które pozostały niezauważone na krzaku. Myślę, że dodadzą trochę aromatu nalewce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *