Cukinia faszerowana

Maleńkie cukinie faszerowane fetą, oliwkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem

3 mini cukinie,

100 dag sera feta,

7 sztuk posiekanych oliwek (u mnie zielone, ale mogą być czarne)

5 płatów suszonych pomidorów z zalewy olejowej drobno pokrojonych,

2 garście liści szpinaku (zblanszowanych i posiekanych) 

2 ząbki czosnku drobno posiekane

oregano świeże (posiekane – 1 łyżka)

bazylia świeża (posiekana – 1 łyżka)

pieprz

Cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć, oprószyć solą i po kilkunastu minutach osuszyć papierowym ręcznikiem.

Przygotować farsz:

Fetę połączyć z suszonymi pomidorami, oliwkami, szpinakiem, czosnkiem, oregano, bazylią i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wysuszone połówki cukinii nadziać farszem.

Cukinię ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z pomidorów. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *