Maleńkie cukinie faszerowane fetą, oliwkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem
3 mini cukinie,
100 dag sera feta,
7 sztuk posiekanych oliwek (u mnie zielone, ale mogą być czarne)
5 płatów suszonych pomidorów z zalewy olejowej drobno pokrojonych,
2 garście liści szpinaku (zblanszowanych i posiekanych)
2 ząbki czosnku drobno posiekane
oregano świeże (posiekane – 1 łyżka)
bazylia świeża (posiekana – 1 łyżka)
pieprz
Cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć, oprószyć solą i po kilkunastu minutach osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przygotować farsz:
Fetę połączyć z suszonymi pomidorami, oliwkami, szpinakiem, czosnkiem, oregano, bazylią i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wysuszone połówki cukinii nadziać farszem.
Cukinię ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z pomidorów. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C.