Czas na robienie konfitur i dżemów.
Prosty i pyszny dżem z dyni z dodatkiem gruszek i cynamonu. To połączenie składników, może nie dla każdego oczywiste uważam za jedno z ciekawszych.
- 1 kg obranych i pozbawionych pestek gruszek
- 1/2 kg obranej i pozbawionej nasion dyni
- sok z 1 cytryny
- 1 i 1/2 szklanki cukru (może być więcej wg upodobań)
- woda
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania :
Obrane gruszki i dynię pokroić w kostkę. Dynię wrzuć do garnka, dolać ok 1 szklanki wody i ugotować do miękkości. Gdy ostygnie zblendować. Do dyniowego musu dodać pokrojone w kostkę gruszki i gotować mieszając około godziny. W razie potrzeby podlać wodą. Dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Gotować jeszcze około 1/2 godziny w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Odwróć do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.