Nazwałam tort urodzinowym, ponieważ upiekłam go na urodziny Olenki.
Biszkopt do tego tortu to ciasto ucierane. Każdy z trzech blatów pieczony oddzielnie. Do ciasta dodaje się posypkę cukrową „sprinkles”. Tort przełożony jest kremem waniliowym na bazie serka mascarpone. Dekoracja dowolna.
Składniki na 1 blat:
- 100 g masła lub margaryny do pieczenia
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (może być cukier waniliowy)
- tęczowa posypka cukrowa (30 g)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło z cukrem i ekstraktem waniliowym lub cukrem waniliowym miksujemy do momentu otrzymania jasnej, puszystej masy. Stale miksując dodajemy jajka, jedno po drugim. Następne wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników. Dodajemy posypkę cukrową. Mieszamy bardzo krótko, ponieważ posypka może zacząć barwić ciasto.
Formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Przekładamy do niej ciasto.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie. Przestudzone lekko ciepłe ciasto wyjmujemy z formy i układamy na kratce.
W taki sam sposób pieczemy pozostałe 2 blaty.
Krem śmietankowy z wanilią:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę miksujemy (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder i ekstrakt waniliowy.
Na paterze układamy na siebie poszczególne blaty ciasta i przekładamy je kremem śmietankowym. Wierzch i boki smarujemy kremem. Dekorujemy dowolnie.