Placuszki z cukinii są niskokaloryczne, szybko się je przygotowuje, a przede wszystkim pysznie smakują. Cytowane korzyści na pewno zachęcą niejednego miłośnika tego warzywa do usmażenia cukiniowych placków.
Mnie smakują najbardziej same, prosto z patelni. Można podać je z jogurtem doprawionym posiekanym czosnkiem, można też wzbogacić smak placków dokładając jeszcze wędzonego łososia.
- 4 maleńkie cukinie
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki
- 1 duży ząbek czosnku
- posiekany świeży koperek (ok. 3 łyżek)
- sól i pieprz świeżo zmielony
Umyte cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie cukinie bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, jogurt, mąkę i posiekany koperek. Wyciskamy ząbek czosnku. Solimy i pieprzmy. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na patelni mocno rozgrzewamy olej lub oliwę z oliwek. Nakładamy po łyżce ciasta, spłaszczamy i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Smacznego 🙂