Kotlety ziemniaczane mogą zastąpić tradycyjne ziemniaki, można je potraktować jako oddzielne danie podając z sosem, jogurtem czy kwaśną śmietaną.
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
200 g pieczarek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 mała cebula drobno posiekana i zeszklona na maśle
2 łyżki bułki tartej + do panierowania
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Ugotowane ziemniaki po lekkim przestudzeniu przepuszczam przez praskę. Pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach i obsmażam na łyżce masła do momentu odparowania wody. W trakcie smażenia doprawiam pieczarki solą i pieprzem. Cebulę drobno siekam i przesmażam na maśle.
Wszystkie składniki (ziemniaki, pieczarki, cebulę, posiekaną zieleninę, bułkę tartą i jajo) dokładnie mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Z masy formułuję kotleciki, panieruję w bułce i smażę na oleju na rumiano.
Pyszne chrupiące z wierzchu i miękkie w środku mniam 🙂