200 g łososia wędzonego
1 czerwona średnia cebula drobno pokrojona
2 małe ogórki konserwowe
2 pełne łyżki posiekanego koperku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka sosu worcester
świeżo mielony pieprz
pumpernikiel
twarożek o smaku łososiowym lub ziołowym
Łososia, cebulę i ogórki kroimy w małą kostkę. Cebulę przelewamy na sitku wrzątkiem. Koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Oliwę z oliwek, sos worcester, sok z cytryny i miód łączymy ze sobą i dodajemy do łososia. Całość doprawiamy pieprzem.
Z Pumpernikla wycinamy foremkami kółka, gwiazdki lub serduszka. Smarujemy je słuszną warstwą twarożku. Na twarożek nakładamy kopułkę tatara z łososia.
Przystawka bardzo smaczna, wyrazista w smaku i efektowna. Polecam na przykład na Sylwestra. U mnie była daniem Wigilijnym.