Bardzo efektowne i smaczne. Zrobiłam je na urodzinki Tadzia. Dzieci były zachwycone 🙂
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jaja
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
100 g masła
3-4 łyżki mleka
12 wafelków do lodów (najlepiej z płaskim dnem)
konfitury wiśniowe
czekoladowe kropelki (50 g)
różne kolorowe posypki, cukrowe serduszka i konfetti
Masło z cukrem miksujemy robotem na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz kolejno po jednym jajku (ciągle miksując), na koniec mleko. Do tak ubitej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy.
Do masy dodajemy kropelki czekoladowe i całość dokładnie mieszamy.
Wafelki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Do każdego wafelka wkładamy około 1,5 łyżki masy za pomocą worka cukierniczego. Na ciasto wkładamy 1 łyżeczkę konfitury wiśniowej a na nią drugą część ciasta. Wafelki powinny być wypełnione ciastem do 2/3 wysokości.
Piec około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zanurzamy w niej ostudzone babeczki, które następnie ozdabiamy kolorowymi posypkami.
Ja dodatkowo ozdobiłam „babeczkowe lody” żółtym lukrem, ale dekorowanie ich może być zgoła inne i zależne od indywidualnej fantazji i wyobraźni 🙂