Pieczenie uroczych ciasteczek baranków to czasochłonna „zabawa”. Ale czego nie robi się dla najwspanialszych na świecie wnuków. Już dzisiaj cieszę się na ich radosne buzie pochłaniające kruche pyszne ciasteczka 🙂
składniki:
300 g mąki pszennej
200 g masła
150 g cukru pudru
1 jajo
1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową dr Oetker
1 łyżka kakao
czekoladowe kropelki (oczka baranków)
Z powyższych składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy równe części. Jedną część ciasta odłożyć do lodówki. Do pozostałych dwóch części dodać łyżkę kakao, zagnieść i również włożyć do lodówki. Ciasto białe i czarne powinno się chłodzić w lodówce co najmniej 30 minut.
Schłodzone czarne ciasto wałkować na grubość 2-3 milimetrów a następnie wykrawać okrągłe ciasteczka foremką w kształcie kwiatka. Z białego ciasta uformować rogi i pyszczek oraz nosek (rogi i pyszczek powstają z jednego cienkiego wałeczka). Oczy można zrobić wykałaczką. U mnie oczy baranków są z czekoladowych kropelek. Ciasteczko przed nałożeniem pyszczka z rogami i noska należy zwilżyć wodą. Ułatwi to przyklejenie się poszczególnych części ciasteczek.
Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra / dół) przez około 12 minut.