W tym roku na stole Wielkanocnym pojawi się u nas babka cytrynowa. Przepis bardzo prosty i bardzo cytrynowy. Babka ta ma jeszcze jedną bardzo istotną zaletę – jest wilgotna (osobiście nie „trawię” suchych babek 🙁 ).
Ciasto:
150g jogurtu naturalnego (greckiego)
3 jajka
160 g cukru
130 ml oleju
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z dwóch cytryn
sok z dwóch cytryn
Lukier:
140g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jaja ubić z cukrem (mikserem) na puszysta masę. Dalej miksując cienkim strumieniem wlewać olej. Następnie dodać jogurt, mąkę z proszkiem i na końcu skórkę i sok z cytrynowy. Miksować wszystko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej wiórkami kokosowymi foremki babkowej.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra – dół) około 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach około 15 minut.
Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z sokiem z cytryny na gładką masę. Lukier powinien być gładki, dość gęsty i biały. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę soku z cytryny. Gotowym lukrem polać babkę i udekorować (dowolnie).