Zupa z batatów jest bardzo prosta. Bez zbędnych ceregieli, szast prast i ciepły, rozgrzewający posiłek o pięknej jesiennej barwie ląduje na talerzu 😀
Podobnie jak zupa z dyni ma wiele wersji. Ja zdecydowałam się na kremową zupę z dodatkiem kolendry, kuminu i przyprawy shoarma. Podać ją można z prażonymi migdałami, pestkami dyni czy słonecznika a także na przykład z czosnkowymi grzankami. Już na talerzu skropić delikatnie dobrą oliwą. Smacznego 🙂
2 bataty (spore)
2 ziemniaki (średnie)
1/4 małej dyni piżmowej
2 cebule czerwone i 1 mała szalotka
1/2 czerwonej papryki
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 łyżeczki przyprawy shoarma
2 łyżki oleju i 2 łyżki masła
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju z masłem. Dodać przyprawy (kolendrę, kmin i shoarmę) i jeszcze chwilę smażyć. Dodać obrane i pokrojone w kostkę bataty, ziemniaki, dynię i paprykę.
Podsmażone warzywa zalać wodą (2 centymetry ponad warzywa). Posolić, popieprzyć i ugotować do miękkości (około 20 minut).
Kiedy nieco ostygną zmiksować. W ten sposób uzyskamy aksamitny krem o pięknej musztardowo-pomarańczowej barwie.