30 dkg strączków zielonego groszku
2 małe cukinie
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
250 ml przecieru pomidorowego
pieprz ziołowy, czerwona czubryca (po 1/2 łyżeczki); 2 szczypty mielonego kminku
sól do smaku
oliwa (kilka łyżek)
2 łyżki masła
Drobno posiekać cebulę i czosnek i podsmażyć na łyżce masła z oliwą. Paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do podsmażonej cebuli. Cukinie także pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw. Dodać łyżkę masła, przyprawy, 3 łyżki wody, posolić. Dusić 5 minut. Umyte strączki groszku przekroić na połówki i dodać do warzyw. Dusić około 3 minut. Dodać przecier pomidorowy, jeśli trzeba doprawić solą. Razem dusić 5 minut i gotowe 🙂