Przepis na Wielkanocne maślane ciasteczka – gniazdka, podobnie jak poprzednie, dedykuję moim wnukom 😉 Oprócz chęci sprawienia radości dzieciom jest to dla mnie pretekst, aby w tym trudnym dla nas wszystkich czasie wstać, pójść do kuchni i czymś się zająć.
- 280 g masła
- 125 g cukru pudru
- 320 g mąki
- 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczą (Dr. Oetker)
- 1 jajo
oraz:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
- 2 łyżki masła (30 g)
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- kolorowe jajeczka
- drobny kokos (opcjonalnie)
Z masła, mąki, cukru, jaja i cukru pomarańczowego zagnieść kruche ciasto. Odrywać po kawałku ciasta wielkości mniejszej od orzecha włoskiego i formować w dłoniach kulkę. Palcem zrobić wgłębienie w środku. Tak przygotowane ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Schłodzić.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C z termoobiegiem. Piec około 15 minut, aż ciasteczka lekko się zrumienią.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę razem z masłem i śmietanką. Czekoladą napełniać wgłębienia ciasteczek, lekko oprószyć drobnym kokosem. Na czekoladzie układać jajeczka lekko dociskając.