Z dostępnych w domu składników skleciłam błyskawicznie przepis na muffinki, który okazał się godny powtórzenia. Zachęcam, muffinki są pyszne 😉
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 paczka cukru ze skórką pomarańczowa (Dr. Oetker)
2 jajka
200 ml jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
migdały
płatki czekoladowe (60 g)
W jednej misce mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem pomarańczowym. W drugiej misce roztrzepujemy jajka i dodajemy jogurt i olej – mieszamy. Do ciasta dodajemy 50 g płatków czekoladowych. Migdały kroimy na 3 części.
Formę muffinkową wykładamy papilotkami i nakładamy po łyżce ciasta. Na ciasto wkładamy po kilka kawałków migdałów (4-5) i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Każdą muffinkę posypujemy pozostałymi płatkami czekoladowymi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.