Kolejna kiszonka w moim wykonaniu. Chyba się trochę od nich uzależniłam 😉
Dzisiaj postawiłam na ogórki z burakiem i czosnkiem. Efekt smakowy wyśmienity, a co najważniejsze buraki nadały ogórkom cudowny różowy kolor, co dla kucharzącego estety ma duże znaczenie 😀 (jeśli damy więcej buraków zabarwienie będzie intensywniejsze). 🙂
- 1,5 kg ogórków
- 2 buraki
- 1,5 l wody
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 1 łyżeczka nasion kopru
- 1 łyżeczka gorczycy
Do 3 litrowego słoja włożyć umyte ogórki, plastry buraków (obranych ze skórki, czosnek, nasiona kopru i gorczycę. Zalać solanką przygotowaną z przegotowanej wody i soli. W celu przyśpieszenia kiszenia można dodać 1/2 szklanki zalew z poprzedniego kiszenia (opcjonalnie). Całość obciążyć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 4 – 7 dni a następnie słój zakręcić i przechowywać w lodówce 🙂