Mazurek bakaliowy

Mazurek z bakaliami i kwaskowym limonkowym lukrem. Nie zawiera tłuszczu (ciasto jak na biszkopt), ale dużo bakalii (jak w keksie).

Nasączenie herbatą z alkoholem dodaje aromatu i wyrazistości. Całość dobrze komponuje się z limonkowym lukrem. Smakuje najlepiej następnego dnia po nasączeniu. Dekoracja według uznania 😉

Ciasto:
5 jajek

160 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
350 g mąki + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g suszonej śliwki
100 g suszonych daktyli
100 g drobnych rodzynek
100 g migdałów w skórce

100 g suszonych fig
3 łyżki skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej


Nasączenie:
1/2 szklanki zaparzonej czarnej herbaty (użyłam earl grey)
4 łyżki (rumu, brandy lub innego alkoholu)


Lukier:
300g cukru pudru
sok wyciśnięty z 1 i 1/2 limonki


Ozdoby:
według uznania

Bakalie drobno pokroić (oprócz rodzynek).

Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie puszysta piana.

Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia (w kilku partiach).

Dodać bakalie – wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm lub większej (wtedy ciasto będzie bardziej płaskie) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Piec w temperaturze 180 stopni funkcja góra – dół przez około 30 minut. Po wyjęciu z pieca odstawić, aby trochę przestygło.

Zaparzyć pół szklanki mocnej herbaty. Kiedy przestygnie dodać alkohol. Ciasto wyjąć z blaszki i ponakłuwać widelcem. Następnie nasączyć równomiernie herbatą.

Cukier puder utrzeć z sokiem z limonki (lukier ma być dosyć gęsty).

Rozsmarować najpierw cienką warstwę lukru na wierzchu ciasta, odczekać z 5-10 minut i rozsmarować pozostały lukier. Ciasto dowolnie udekorować.

Z podanej porcji wyszły mi 2 okrągłe mazurki mini oraz prostokątny o wymiarach 22/30 cm, z którego zrobiłam trzy niewielkie mazurki 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *