Następne nowe przepisy, a więc słodkich niespodzianek ciąg dalszy.
Mazurek z masłem orzechowym
spód:
150g miękkiego masła
3/4 szklanki masła orzechowego
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki cukru brązowego
2 łyżeczki wody, 2 jaja
cukier waniliowy
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki płatków owsianych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Utrzeć masło z masłem orzechowym i cukrem, dodać wodę, jaja, c. waniliowy. Dalej ucierając dodać sypkie składniki. Wyłożyć ciasto na formę 38/25 cm i piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni (aż się zarumieni).
glazura:
200 g czekolady mlecznej
1/2 szklanki pokrojonych krówek
1/2 szklanki kremowego masła orzechowego
kilka łyżek słodkiej śmietanki (2-3)
Wszystkie składniki glazury roztopić i wylać na upieczony spód.
Dekoracja – jak fantazja dopisze.
Krajanka morelowo-daktylowa
masa daktylowa:
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 szklanka posiekanych daktyli (zamiast daktyli np. 1/2 szklanki pokrojonych fig i 1/2 szklanki pokrojonych moreli)
1/2 szklanki konfitury morelowej
ciasto:
1 3/4 szklanki płatków owsianych
1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli
1 spora łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
150 g zimnego masła
Zagotować wodę z cukrem na syrop, pokrojone daktyle gotować przez pół godziny w syropie aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić, dodać konfiturę morelową.
Zmiksować płatki owsiane z wiórkami kokosowymi, dodać pozostałe składniki na ciasto i zrobić kruszonkę.
3 szklankami kruszonki wylepić formę 32 x 22 cm, wyłożyć na nią masę daktylową i posypać pozostałą kruszonką. Docisnąć.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.