- 120 g czerstwego pieczywa ( bułka lub chleb)
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 80 g żółtego sera ( twardy, dojrzały)
- sól, pieprz
Przygotować spód tarty. Bułkę lub chleb pokroić w niewielką kostkę, włożyć do miski. Zalać mlekiem, dodać roztrzepane jajka, starty na tarce ser, doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Odstawić na 15 minut, do czasu aż pieczywo nasiąknie i zmięknie. Formę, wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Namoczoną bułkę wyrobić dodatkowo ręką lub widelcem, a następnie rozłożyć równomiernie w natłuszczonej formie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec 10 minut. Wyjąć z piekarnika.
- 500 g cukinii
- 250 g jogurtu greckiego
- 4 łyżki listków świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
- 200 g sera feta
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cieniutkie piórka
Cukinię pokroić w plasterki, posolić. Po około 15 minutach osuszyć plasterki cukinii ręcznikiem papierowym i zgrilować z obu stron na rozgrzanej patelni grilowej.
Szczypiorek drobno posiekać, cebulę pokroić w cienkie piórka.
Na upieczony spód rozłożyć plastry cukinii. Na plastrach pokruszyć ser feta.
Jogurt połączyć ze szczypiorkiem, cebulą, tymiankiem. Doprawić solą i pieprzem i wylać na tartę.
Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez 10 – 15 minut 🙂