Te baaardzo czekoladowe babeczki, które były urodzinową niespodzianką dla Bartka, są pyszne, nieskomplikowane a dla każdego czekoladożercy prawdziwą ucztą 🙂
- 320 g mąki pszennej
- 2 duże jaja
- pół szklanki oleju
- 140 g drobnego cukru
- cukier waniliowy
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki kakao
- czekolada mleczna
- czekolada biała
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
oraz na polewę:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 3 łyżki słodkiej śmietanki 36 %
Składniki polewy powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę gorzką i mleczną wraz ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy jaja, cukier, cukier waniliowy, olej i jogurt. Całość mieszamy lub miksujemy.
Tak przygotowane ciasto nakładamy na formę muffinkową wyłożoną papilotkami. Najpierw wkładamy łyżkę ciasta, na nią po jednej kostce czekolady mlecznej i białej a następnie drugą łyżkę ciasta.
Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 – 30 minut.
Po upieczeniu na lekko przestudzone babeczki nakładamy polewę czekoladową.