Ryż ugotować w osolonej wodzie w proporcjach woda – ryż 2 : 1. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przepuścić przez praskę. Cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na maśle z olejem, a następnie dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i smażyć kilka minut. Dodać ugotowany ryż, wymieszać do połączenia składników.
Ryż z przyprawami stanowi niezawodny dodatek do różnego rodzaju mięs lub po prostu podany z sałatką. Zachęcam do wypróbowania. Gwarantuję, że jest wyśmienity 😉
- 1,5 szklanki ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii