Pyszne, sycące i aromatyczne danie. Dobre czerwone wino podbija smak i nadaje charakteru.
Bardzo lubię podane z grzanką i masłem czosnkowym. Pyszne jest także z pure ziemniaczanym, ryżem czy kuskusem. Pycha 😉
- 150 g suchej zielonej soczewicy
- 4 szalotki
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 200 g pieczarek portobello
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 200 ml bulionu
- olej do smażenia
- liście laurowe i ziele angielskie
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżka suszonego tymianku
- sól do smaku
W osobnym garnku ugotować soczewicę. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić na niego liście laurowe, ziele angielskie i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Smażyć chwilę. Dodać pokrojoną w półplasterki marchewkę. Ponownie chwilę smażyć, a następnie dodać pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną cebulę. Smażyć przez chwilę. Dodać sos sojowy, paprykę i tymianek. Po chwili wlać wino. Kiedy alkohol odparuje dodać ugotowaną soczewicę i zalać bulionem. Gotować na małym ogniu przez 20 – 25 minut. W razie potrzeby doprawić solą.