Soczewica po burgundzku

Pyszne, sycące i aromatyczne danie. Dobre czerwone wino podbija smak i nadaje charakteru.

Bardzo lubię podane z grzanką i masłem czosnkowym. Pyszne jest także z pure ziemniaczanym, ryżem czy kuskusem. Pycha 😉

  • 150 g suchej zielonej soczewicy
  • 4 szalotki
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 200 g pieczarek portobello
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 200 ml bulionu
  • olej do smażenia
  • liście laurowe i ziele angielskie
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • sól do smaku

W osobnym garnku ugotować soczewicę. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić na niego liście laurowe, ziele angielskie i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Smażyć chwilę. Dodać pokrojoną w półplasterki marchewkę. Ponownie chwilę smażyć, a następnie dodać pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną cebulę. Smażyć przez chwilę. Dodać sos sojowy, paprykę i tymianek. Po chwili wlać wino. Kiedy alkohol odparuje dodać ugotowaną soczewicę i zalać bulionem. Gotować na małym ogniu przez 20 – 25 minut. W razie potrzeby doprawić solą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *