Babka cytrynowa na urodziny Kajetana

Kiedyś nie byłam fanką babek, dzisiaj odwrotnie, pod jednym wszak warunkiem, że nie jest sucha i ma wyrazisty smak.

Ta babka spełnia w zupełności moje oczekiwania a przy tym jest banalnie prosta w wykonaniu. Zachęcam wszystkich łasuchów 😉

* 5 jajek
* 20 dkg masła
* sok z jednej cytryny (u mnie limonka)
* skórka starta z cytryny (u mnie z limonki)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mąki pszennej
* 5 kisieli o smaku cytrynowym bez cukru

Białka ubić z odrobią soli. Kolejno dodawać cukier i na końcu żółtka. Wsypać mąkę pszenną i kisiele nadal miksując. Dodać proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny. Masło roztopić i po schłodzeniu wlać do masy. Wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej masłem.

Piec w 170 stopniach przez około 55 minut.

Upieczoną babkę po przestudzeniu polukrować lub polać czekoladą. Ja wybrałam tę drugą wersję 🙂 Do sześciu łyżek gorącej śmietanki 30 procentowej (nie dopuścić do wrzenia) włożyć tabliczkę mlecznej czekolady. Wymieszać i polać babkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *