Tabbouleh

Tabbouleh, bardzo popularna potrawa w krajach arabskich, podobnie jak u nas sałatka jarzynowa 🙂 Sałatka ta jest klasyką tamtejszej kuchni.

Można podawać ją samodzielnie lub serwować jako dodatek np. do potraw z grilla. Idealna na lunch do pracy.

Oto moja wersja tabbouleh, którą prawie za każdym razem nieco modyfikuję 😉

  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 2 pomidory
  • 3 płaty suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
  • 1 niezbyt duży zielony ogórek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1pęczek natki pietruszki
  • kilka gałązek mięty
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 mały ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie 1/2 czerwonej lub zielonej papryki

W pierwszej kolejności robimy dressing. Do oliwy dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól.

Kaszę zalewamy wrzątkiem i na 5 minut odstawiamy pod przykryciem, aby napęczniała.

Ogórka nie obieramy ze skórki, ale wycinamy wodniste gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę.

Ogórek nie jest koniecznym składnikiem tej sałatki, jednak bardzo dobrze tu pasuje i lepiej go nie pomijać. Dodatkowo można dołożyć pół drobno posiekaj czerwonej lub zielonej, świeżej papryki.

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, filetujemy (usuwamy nasiona) i kroimy w drobną kostkę.

Pomidory suszone także kroimy w kostkę.

Szczypiorek, natkę pietruszki i miętę siekamy.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *