Muffinkowy weekend

 

Przepis wypróbowałam, sprawdził się, jest na prawde godny polecenia – zwłaszcza, że nie wymaga zachodu. Prosty, szybki, smaczny!

 

Czekoladowo bananowe muffiny

 

 

składniki suche:

 

– 2 szklanki mąki

– 3/4 szklanki cukru (jasnobrązowego)

– 3 łyżki ciemnego kakao

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

składniki płynne:

 

– 1/2 szklanki oleju

– 1/2 szklanki mleka

– 3 łyżki jogurtu

– 3 jaja

– 2 rozgniecione widelcem banany

 

1 czekolada mleczna pokrojona w kawałki

 

W jednej misce wymieszać składniki płynne; w drugiej suche. Składniki suche przełożyć do płynnych – wymieszać i dodać czekoladę.

Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy muffinkowej, w której wgłębieniach umieścić papilotki (można bez papilotek, ale wtedy trzeba foremki natłuścić). Z tej porcji wychodzi 15 muffinek.

Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *