Z kajmakiem też pyszne

 

W piątek kawowe,  w sobotę z nadzieniem kajmakowym. Które lepsze? Trudno powiedzieć. Rzecz gustu. Mnie smakowały i jedne i drugie. Najlepiej po prostu wypróbować i się przekonać.

 

 

Muffiny z kajmakowym nadzieniem

 

2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

2 łyżki kakao

1/4 łyżeczki soli

2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju

3  jaja

otarta skórka pomarańczowa (opcjonalnie)

po 1 łyżeczce masy kajmakowej do środka każdej muffinki

 

Składniku suche wymieszać w jednym naczyniu; w drugim mokre. Do składników suchych dodać mokre – wymieszać. Foremki muffinkowe wyłożyć papilotkami i napełniać do połowy wysokości. Następnie na każdej muffince położyć po 1 łyżeczce masy kajmakowej. Wyłożyć pozostałe ciasto na masę kajmakową do 3/4 wysokości papilotek. Posypać brązowym cukrem (opcjonalnie).

Piec ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *