Moja wersja sałatki nicejskiej

 

 

sałata lodowa porwana na kawałki

ok. 200 g  wędzonego łososia pokrojonego w plasterki

10-12 filecików anchois przekrojonych wzdłuż na połowę

kilkanaście koktajlowych pomidorków przekrojonych na połówki

mały słoiczek oliwek zielonych lub czarnych (wolę zielone)

7-8 jaj pokrojonych na ćwiartki

liście bazylii do dekoracji

 

dresing:

 

1 kopiasta łyżka musztardy dijon

1-2 łyżki octu winnego

sól, pieprz

4-5 łyżek oliwy z oliwek

Musztardę wymieszać z octem i powoli mieszając wlewać oliwkę – doprawić solą i pieprzem.

Składniki sałatki ułożyć na dużym półmisku. Polać dresingiem.

Sałatkę podałam z ciepłą bagietką z masłem czosnkowym. Moi goście uznali sałatkę za niezły kąsek, a fakt że zniknęła z półmiska w całości był tego najlepszym dowodem.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *