sałata lodowa porwana na kawałki
ok. 200 g wędzonego łososia pokrojonego w plasterki
10-12 filecików anchois przekrojonych wzdłuż na połowę
kilkanaście koktajlowych pomidorków przekrojonych na połówki
mały słoiczek oliwek zielonych lub czarnych (wolę zielone)
7-8 jaj pokrojonych na ćwiartki
liście bazylii do dekoracji
dresing:
1 kopiasta łyżka musztardy dijon
1-2 łyżki octu winnego
sól, pieprz
4-5 łyżek oliwy z oliwek
Musztardę wymieszać z octem i powoli mieszając wlewać oliwkę – doprawić solą i pieprzem.
Składniki sałatki ułożyć na dużym półmisku. Polać dresingiem.
Sałatkę podałam z ciepłą bagietką z masłem czosnkowym. Moi goście uznali sałatkę za niezły kąsek, a fakt że zniknęła z półmiska w całości był tego najlepszym dowodem.