Polecam na wyjątkowe okazje.
Są pyszne, smakują jak ferrero rocher. Kiedy więc je zrobić, jak nie na Boże Narodzenie! Z poniższych składników wyszło mi 45 sztuk tych wyjątkowych orzechowych łakoci.
SKŁADNIKI
- 150 g wafelków z nadzieniem z orzechów laskowych
- 150 g orzechów laskowych
- 230 g nutelli
- 150-200 g mlecznej czekolady
- 2 garście rodzynek nasączonych w rumie
Orzechy laskowe podpiec w piekarniku (w 180 stopni przez kilka minut). Obrać ze skórki (wystarczy potrzeć w dłoni) i posiekać.
Wafelki drobno pokroić, wsypać posiekane orzechy, dodać nutellę, odsączone rodzynki i wymieszać.
Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Obtoczyć w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej. Układać na papierze do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia.