Walentynkowe słodkie serca

 

Dystansu nabrałam, ale zapału i chęci do wprowadzenia zmian na blogu – zabrakło. Na prośbę najwierniejszych i trochę zniecierpliwionych czytelników wracam do pisania na razie w starej formie.

 

Dzisiaj polecam bardzo smaczne  muffiny. U mnie z okazji Walentynek w foremkach – serduszkach, które wczoraj specjalnie na tę okazję kupiłam w Tchibo.

 

SAM_6703

 

 

Ciasto muffinkowe:

 

składniki suche:

 

1 i 1/2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1/3 szklanki ciemnego kakao

100 g czekolady gorzkiej pokrojonej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

 

składniki mokre:

 

1/2 szklanki jogurtu

1/2 szklanki wody

1/3 szklanki oleju

1 duże jajo

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

3-4 łyżki rumu

 

dodatki:

 

pianki marshmallow

brązowy cukier

 

Do składników suchych dodać mokre, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem do 1/2 wysokości, następnie ułożyć pokrojone na kawałki pianki marshmallow (po dwie duże podzielone pianki) i przykryć ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Na wierzchu można posypać brązowym cukrem (opcjonalnie).
Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.

 

SAM_6737

 

Zarówno Walentynkowe serca jak i muffinki udekorowałam maleńkimi serduszkami wyciętymi z pianek marshmallow. Trochę przy tym zachodu ale liczy się efekt.

 

SAM_6725

 

Z podanej porcji ciasta wyszły  dwa serca i 6 muffinek.

 

SAM_6714

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *