Jeszcze raz muffin

 

Tym razem z serowym nadzieniem. Pyszne. Robiłam kolejno trzy razy, co najlepiej świadczy o tym przepisie.

 

SAM_6673

 

Czekoladowe  muffiny z serową niespodzianką

 

składniki:

 

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

1/4 szklanki kakao

1/2 gorzkiej czekolady (50 g)

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

1/2 szklanki mleka lub wody

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

1/3 szklanki oleju

3 łyżki rumu 

2 jaja

 

nadzienie:

 

125 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka mąki pszennej

 

Serek mascarpone wymieszać z cukrem i mąką na jednolitą masę.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia, sól pokrojoną w kostkę czekoladę – wymieszać. W oddzielnym naczyniu połączyć ze sobą składniki mokre babeczek (mleko lub wodę, jogurt, olej i jaja) i wlać do składników suchych – wymieszać.

Papilotki napełnić masą 1 czubata łyżka. W środek nałożyć po 1 łyżeczce nadzienia serowego i przykryć 1 czubatą łyżką masy (powinno być  3/4 wysokości foremek).

Posypać brązowym cukrem (opcjonalnie). Ja zawsze posypuję, bo tworzy się na wierzchu fajna chrupiąca skorupka. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut.

A potem już tylko życzę rozkoszowania się smakiem muffinkowych wypieków.

 

SAM_6676

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *