Zupa krem z dyni
Do przyrządzenia zupy użyłam przepięknej dyni o nazwie hokkaido, która od jesieni dekorowała mój parapet kuchenny. To niezbyt duża dynia o miękkiej jasnopomarańczowej skórce i ciemnopomarańczowym miąższu. Jako jedyna może być jedzona ze skórką, która mięknie podczas obrórki termicznej. Ma lekko orzechowy posmak. Nadaje się na zupy, sałatki, puree, kopytka, pierogi, pasty, do pieczywa, ciast, babeczek. Doskonale się przechowuje. Można korzystać z niej aż do kwietnia. Zawiera ogromne ilości karotenu, co sprawia, że ma bardzo intensywny pomarańczowy kolor.
SKŁADNIKI:
1 dynia hokkaido – ok. 1 kg
2 małe marchwie
1/4 selera
1 ziemniak
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka serka maskarpone (opcjonalnie)
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, tymianek, imbir, gałka muszkatołowa,
świeżo zmielony pieprz
Warzywa układamy na blasze, solimy, posypujemy tymiankiem i oliwką z oliwek i pieczemy w piekarniku 30 minut
Upieczone warzywa zalewamy wodą, gotujemy ok. 20 minut, traktujemy blenderem i doprawiamy przyprawami. Na koniec masło i serek (opcjonalnie)
Można też podać z grzankami czosnkowymi (pokrojona bułka podsmażona na maśle z czosnkiem)