Aksamitny krem z hokkaido

 

Zupa krem z dyni

 

SAM_5791

 

Do przyrządzenia zupy użyłam przepięknej dyni o nazwie hokkaido, która od jesieni dekorowała mój parapet kuchenny. To niezbyt duża dynia o miękkiej jasnopomarańczowej skórce i ciemnopomarańczowym miąższu. Jako jedyna może być jedzona ze skórką, która mięknie podczas obrórki termicznej. Ma lekko orzechowy posmak. Nadaje się na zupy, sałatki, puree, kopytka, pierogi, pasty, do pieczywa, ciast, babeczek. Doskonale się przechowuje. Można korzystać z niej aż do kwietnia. Zawiera ogromne ilości karotenu, co sprawia, że ma bardzo intensywny pomarańczowy kolor. 

 

SKŁADNIKI:

 

1 dynia hokkaido – ok. 1 kg

2 małe marchwie

1/4 selera

1 ziemniak

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

1 łyżka serka maskarpone (opcjonalnie)

3 łyżki oliwy z oliwek

sól, tymianek, imbir, gałka muszkatołowa,

świeżo zmielony pieprz

 

SAM_6761

 

 Warzywa układamy na blasze, solimy, posypujemy tymiankiem i oliwką z oliwek i pieczemy w piekarniku 30 minut

 

SAM_6773

 

Upieczone warzywa zalewamy wodą, gotujemy ok. 20 minut, traktujemy blenderem i doprawiamy przyprawami. Na koniec masło i serek (opcjonalnie) 

 

SAM_6778

 

Można też podać z grzankami czosnkowymi (pokrojona bułka podsmażona na maśle z czosnkiem)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *