Słodkie co nieco na Walentynki

Waniliowe, wilgotne ciasto z czekoladową posypką w środku i kremem o smaku cytrynowym. Proste i szybkie do przygotowania. 🙂

składniki ciasta:

  1. 200g mąki pszennej
  2. 60g cukru
  3. 1 opakowanie cukru z wanilią
  4. 2 jajka
  5. 100 ml gazowanej wody mineralnej
  6. 100 ml oleju
  7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 100g posypki czekoladowej deserowej

Składniki kremu:

  1. 250 g serka mascarpone
  2. 100 ml śmietanki 30 %
  3. skórka otarta z jednej cytryny
  4. 2 łyżki soku s cytryny
  5. 2 łyżki cukru pudru

Dekoracje dowolne w zależności od okazji. U mnie, jako że ciasto zrobiłam na Walentynki: czekoladowe i cukrowe serduszka, złota posypka i złote konfetti. 😀

Wszystkie składniki włożyć do miski (oprócz posypki czekoladowej) włożyć do miski i dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanego ciasta wsypać osypkę czekoladową i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć na formę o miarach 20 x 25 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut (do tzw. suchego patyczka).

Wszystkie składniki kremu dokładnie wymieszać. Wystudzone ciasto ozdobić małymi rozetkami nakładanymi jedną przy drugiej przy pomocy szprycy do dekoracji tortów. Nałożoną warstwę kremu ozdobić dowolnie. Ja ozdobiłam czekoladowymi i cukrowymi serduszkami oraz złotą cukrową posypką 😉