Jogurtowe placki z jabłkami

Jogurtowe placki z jabłkami z nutą wanilii i cynamonu 🙂 Szybkie, łatwe i bardzo smaczne danie.

200 g naturalnego jogurtu

2 jaja

50 g drobnego cukru

130 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego

1/2 łyżeczki cynamonu

2 duże jabłka

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki a następnie w cienkie plasterki.

W naczyniu wymieszać jaja z jogurtem, cukrem, wanilią i cynamonem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do uzyskanej masy dodać plasterki jabłek.

Smażyć natychmiast po zrobieniu na złoty kolor, na średnim ogniu (uważać aby nie przypalić, gdyż placki są słodkie).

Po usmażeniu placki posypać cukrem pudrem.