Wyśmienita tarta z botwinką

Tarta z botwinką jest przepyszna zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Można ją podać z łyżką jogurtu naturalnego, ale i bez niego smakuje wyśmienicie. Spód do tej tarty będzie z dodatkiem twarogu, ale można zrobić na tradycyjnym kruchym spodzie. 🙂

Ciasto:
~ 100 g twarogu zmielonego
~ 50 g masła
~ 1/2 łyżeczki soli
~ 100 g mąki

Twaróg połączyć z masłem. Dodać sól, mąkę i wyrobić na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowanej masłem formie. Ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 15 minut. 

Farsz:
~ 1 średnia cebula
~ 2 ząbki czosnku
~ 1 pęczek botwinki z buraczkami
~ sól, pieprz
~ 3 duże łyżki posiekanego koperku
~ 2 jaja
~ 100 g fety
~ 2 łyżki masła lub oleju

Cebulę drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Botwinkę umyć, osuszyć i drobno pokroić (zarówno buraczki jak i liście i łodygi).

Na patelni rozgrzać masło lub olej. Podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać botwinkę. Smażyć około 5 minut dolewając w razie potrzeby 2 -3 łyżki wody. Zdjąć z ognia i dodać posiekany koperek.

Jaja roztrzepać widelcem. Połączyć z botwinką. Doprawić solą i pieprzem (nie przesadzić z solą – feta jest słona 😉 ). Dodać pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszać i przelać na lekko wystudzony podpieczony spód. Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 20 – 25 minut.