Chłodnik

Chłodnik to najlepsza zupa na upały. W tym sezonie moja pierwsza wersja chłodnika. Znalazły się w nim ogórki, rzodkiewka, szczypiorek, buraczki i czosnek. Plus oczywiście niezbędny w chłodniku jogurt i zsiadłe mleko. Proporcje składników u mnie zawsze intuicyjnie, “na oko” 😉

  • 4 małe ogórki gruntowe
  • 5 rzodkiewek
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 buraczek (upieczony lub ugotowany)
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 350 g jogurtu greckiego
  • 350 g zsiadłego mleka
  • 300 g jogurtu “activia” z probiotykami
  • sól, pieprz
  • sok z jednej cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru

Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek posiekać. Upieczonego lub ugotowanego buraka obrać i drobno posiekać. Czosnek zetrzeć na tarce lub przepuścić przez praskę. Do warzyw dodać jogurty i zsiadłe mleko. Wymieszać dokładnie. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.