Wielkanoc

Wspomnienia miłe i radosne z naszych Świąt Wielkanocnych. Szczęśliwe chwile zatrzymane na kilku fotografiach.

Drugiego dnia świąt wycieczka krajoznawcza zainicjowana przez Agę. Obszar Natura 2000 Zatoka Pucka, piękne widoki, różnorodność fauny, zwłaszcza ptactwa. Tylko aura nieco spłatała figla. Nad samą zatoką temperatura obniżyła się o jakieś 10 stopni. Nie wszyscy uczestnicy byli na taką okoliczność przygotowani 😉 , ale daliśmy radę. Wspaniały czas, za który Wam bardzo dziękuję. Było super!

Mazurek czekoladowy

Spód mazurka taki sam jak w przepisie na mazurek kajmakowy (wpis poniżej).

krem czekoladowy:

  • 200 ml śmietanki 36 %
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mlecznej czekolady

Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do miski. Śmietankę zagotować. Gorącą wlać do miski z czekoladę. Pozostawić na dwie minuty. Następnie dokładnie wymieszać.

Kiedy masa przestygnie i zgęstnieje można ją wylać na kruchy spód mazurka. Przedtem jednak dobrze jest posmarować mazurek dżemem, który nieco przełamie słodycz czekoladowego kremu. Ja użyłam dżemu z czarnej porzeczki.

Dekoracja to już rzecz gustu. U mnie kwiatki z płatków migdałowych 😉

Wielkanocny, kajmakowy mazurek

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 75 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego z wanilią Dr. Oetkera
  • 1 jajo

Masa kajmakowa:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 100 g masła

Słoiczek dowolnego dżemu (u mnie czarna porzeczka).

Wykonanie:

Z mąki, zimnego masła, cukru pudru, soli, ekstraktu waniliowego zagnieć jednolite ciasto.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Prostokątną formę o wymiarach 27 x 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Z ciasta odciąć około 1/4 na brzegi. 

Większą porcję ciasta rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim dno formy. Następnie z ciasta pozostawionego uformować wałki i zrobić z nich brzegi mazurka.

Widelcem zrobić na brzegach pionowe wgłębienia, a później nakłuć nim spód ciasta.

Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut do zarumienienia.

Masa kajmakowa:

Puszkę z mlekiem włożyć do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalać wodą (woda cały czas musi zakrywać puszkę).

Gotować 3 godziny (puszkę o pojemności 500ml) lub 2,5 godziny (puszkę o pojemności 400ml). Od zagotowania wody, gotować dalej na małej mocy palnika (aby woda tylko „mrugała”). Od czasu do czasu sprawdzać poziom wody w garnku. W razie potrzeby dolewać wrzątku, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie.

Puszkę otworzyć, gdy nieco przestygnie. Wyjąć zawartość puszki, dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać do momentu aż masło się rozpuści.

Na kruchy spód mazurka wyłożyć warstwę dżemu a następnie masę kajmakową. Udekorować mazurek według własnych upodobań 😉